úterý 13. ledna 2009

Pokládka bazénových lemů

Prvním krokem je rozmístění všech kamenů okolo bazénu s dodržením spáry cca 5 mm. U obdélníkových bazénů se nejprve položí rohové kameny a pak pomocí provázku kameny po stranách. U oválných bazénů se nejprve rozmístí dlaždice na krajích dlouhých rovných stěn. Tím se získá představa o úpravách a řezech. Kameny, které je potřeba upravit, tedy ořízneme a znovu položíme. Po osazení celého bazénu na sucho přistoupíme k vlastnímu lepení. Při výškových nesrovnalostech si pomáháme kolíčky.
Lepení začneme na dlouhé rovné straně a to tak, že vyjmeme dva kusy a ty po namazání podkladu zubovou stěrkou lepidlem ve vrstvě 5-10 mm uložíme zpět. Lemovky a dlaždice mechanicky zatlačujeme do lepidla, aby došlo k dokonalému přilnutí - nejlépe nylonovou paličkou. Přebytečné vytlačené lepidlo při pokládce neodstraňujeme, protože by došlo k neodstranitelnému znečištění kamenů. Lepidlo odškrabujeme až po jeho zavadnutí, kdy je ještě pružné, ale už nešpiní. Pro pokládku používáme kvalitní mrazuvzdorné lepidlo na velkoformátové dlažby - doporučujeme lepidlo BOTACT 29.
Po zaschnutí lepidla se mezery mezi dlaždicemi vyplní spárovací hmotou BOTACT M32. Spárování se provádí silikonovou stěrkou, spárovací lžící nebo jiným vhodným nástrojem, kterým lze vyhladit povrch spár. Nadbytečná spárovací hmota se odstraňuje z povrchu kamene pomocí vody a houby.
Pro zlepšení vlastností je možné ošetřit povrch kamenů přípravkem REBATEX BI (uzavírá kapilární póry a odpuzuje vodu) nebo REBA BS (zaceluje povrch, který pak získá matný lesk).
Při čištění povrchu vysokotlakým čistícím zařízením nepřekračujte tlak 20 barů a dodržujte odstup minimálně 25 cm.

Žádné komentáře: