úterý 31. března 2009

Plastové x fóliové bazény

Dnes si povíme něco o výhodách a nevýhodách plastových a fóliových bazénů.

Plastové bazény
Plastové bazény se vyrábějí z polypropylenu, který je stabilizován proti UV záření. Jsou celkem levné a stavebně nenáročné, avšak nevynikají příliš dlouhou životností. U plastu hrozí nebezpečí poškrábání, prasknutí, vydutí a zbarvení povrchu, které se nedá snadno opravit. Není možné kvalitně vyřešit zakončení hrany bazénu, stejně tak není kvalitně vyřešeno vypouštění bazénu, při kterém hrozí zborcení stěn. Plast se může deformovat teplem. Je problém vytvořit velký bazén.

Bazény z fólie DLW
Bazény jsou tvořeny těžkou fólií, která je stabilizovaná proti UV záření, s akrylátovým povrchem a polyesterovou vložkou. Fólie se pokládá na geotextilii. Ačkoli jsou stavebně náročné, jsou vysoce estetické a pyšní se dlouhou životností. Tvarově a co do velikosti jsou velmi rozmanité a jejich oprava a rekonstrukce je snadná. Fólie je pevná, nepropustná, barevně stálá a odolná vůči vysokým teplotám. Bazén je možné libovolně vypouštět a jeho údržba je nenáročná. Takový bazén je možné opatřit jakýmkoliv schodištěm, rovněž bazénová hrana může být velmi esteticky ukončena bazénovým lemem.

zakrytí bazénu

1 komentář:

michal řekl(a)...

Tak největší problém u domácího bazénu je údržba a náklady. Prostě to je sranda, která stojí docela dost peněz a pokud si říkáte, že ušetříte za koupaliště, tak neušetříte. Bazénová chemie taky něco stojí, i když to není zase tak moc, jako to bývalo kdysi. Hlavně počítejte s tím, že pokud tomu nerozumíte, tak se v tom budete plácat jako ryba na suchu a nebudete vědět, co všechno do toho nalít. :D